Domov    O nas    Kontakt
Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje
Bootstrap Slider
Širimo obzorja, združujemo ljudi!

Ne zamudite

Kontaktni podatki

Društvo za izobraževanje
za tretje življenjsko obdobje

Slomškova ulica 33,
SI - 9000 Murska Sobota

Predsednica društva U3
Danica Flisar,
tel.: 051/358-180,
e-pošta:
danica.flisar@gmail.com

skrbnik portala: Ivan Hanc
e-pošta:
ivan.hanc3b@gmail.com

22 November 2019 

EKSKURZIJA V LJUBLJANO

 

VABILO na predpraznično strokovno ekskurzijo v Ljubljano.
                                                                 
Ekskurzija bo v sredo, 4. decembra 2019. Odhod iz AP  M. Sobota ob 7. uri zjutraj.

PROGRAM  EKSKURZIJE:

MODERNA GALERIJA –  ob 10. uri ogled  razstave 20. stoletja: Kontinuitete in prelomi. Razstava se pričenja z vstopom likovnega modernizma v slovenski prostor, konča pa se z desetdnevno vojno v času osamosvojitve Slovenije. Zgodba Moderne galerije se začne že v tridesetih letih prejšnjega stoletja z dr. Izidorjem Cankarjem,leta 1948  pa je  tedanja slovenska vlada ustanovila nacionalno institucijo, ki odtlej izpolnjuje svojo galerijsko in muzejsko nalogo zbiranja, hranjenja, proučevanja in predstavljanja ustvarjalnega dela slovenskih likovnih umetnikov 20. in danes  tudi 21. stoletja.

NARODNI MUZEJ  - ob 13. uri ogled stalne zbirke, arheološki del. Razstava se prične  z železno dobo. Na ogled  tudi znamenita situla z Vač, ki sodi  med najlepše izdelke situlske umetnosti. Narodni muzej Slovenije je leta 2014 kot prvi del nove stalne arheološke razstave javnosti predstavil svoje Rimske zgodbe s stičišča svetov in se s tem pridružil praznovanju 2000-letnice Emone. Zdaj muzejsko pripoved nadaljuje z izjemnim gradivom iz obdobja od propada zahodnega rimskega cesarstva do konca srednjega veka.  Arheologi in konservatorji so poskrbeli, da si bomo obiskovalci muzeja lahko ogledali dragoceno opremo in nakit tedanjih prebivalcev ter spoznali njihova bivališča in navade.
 
PLEČNIKOVA CERKEV  V ŠIŠKI – ob 14.30 si bomo ogledali Plečnikovo cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški, ki  je ena najbolj imenitnih in  tudi mojstrova največja cerkev. Vsa oprema za cerkev in tudi vsi oltarji so njegovo delo.

Ostalo nam bo še dovolj časa, da se sprehodimo po praznično okrašeni Ljubljani, se srečamo s sorodniki ali  prijateljI, itd.
Odhod iz Ljubljane predvidoma ob 18. uri.
                                                                                                     
Cena ekskurzije je 20 evrov in zajema  prevoz z avtobusom, vstopnino in vodenje v Moderni galeriji in Narodnem  muzeju. Razliko do polne cene bo pokrilo  društvo.
Prijave bomo zbirali v ponedeljek, 25. novembra in 2. decembra  v času dežurstva od 9. do 11. ure, sicer pa do zasedbe mest na enem avtobusu.
Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na ekskurziji!
                                                                                
S prijaznimi pozdravi!            
Danica Flisar, predsednica