Domov    O nas    Kontakt
Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje
Bootstrap Slider
Širimo obzorja, združujemo ljudi!

Ne zamudite

Kontaktni podatki

Društvo za izobraževanje
za tretje življenjsko obdobje

Slomškova ulica 33,
SI - 9000 Murska Sobota

Predsednica društva U3
Danica Flisar,
tel.: 051/358-180,
e-pošta:
danica.flisar@gmail.com

skrbnik portala: Ivan Hanc
e-pošta:
ivan.hanc3b@gmail.com

4 Oktober 2019 

Gremo v Prlekijo

SPOZNAJMO PRLEKIJO

Vljudno vas vabimo na strokovno ekskurzijo in kostanjev piknik, ki bo v ponedeljek, 21 . oktobra 2019. Odhod iz AP Murska Sobota ob 8. uri zjutraj. Tokrat bomo spoznali del zahodne Prlekije:

PUHOV MUZEJ v Juršincih. V bližini kraja, kjer je nekoč stala Puhova rojstna hiša, stoji danes cimprača, ki sodi v čas Puhovega rojstva in je ohranila zgodovinske, etnološke in sociološke značilnosti časa, v katerem je Puh živel in deloval. Cimprača je preurejena v Puhov muzej, poln muzejskih eksponatov in Puhovih koles.

STARA GORA V PRLEKIJI  je idilična vas z lepim razgledom po Prlekiji in Pomurju. Ponaša se z lepim vaškim trgom, mogočnim lipovim gajem in baročno cerkvijo. Je en sam spomenik umetnostne, tehnične in rokodelske dediščine. Ogledali si bomo:                                                                                           
Mlin na veter je avtohtoni simbol izrabe naravnih danosti. Zadnji delujoči mlin na Slovenskem je bil Becov mlin (1957). Vaščani so zgradili novega in vanj prenesli originalne dele. Posebnost mlina je vrteča se streha, ki jo mlinar obrača za najugodnejšim vetrom.
Etnološki muzej se nahaja v  stari šoli,  obsega več kot 1.000 predmetov kmečkih in obrtniških orodij ter tradicionalno opremo vaških hiš. V zunanjem delu muzeja so šolski studenec, preša in viničarska hiša (»kličaja«). Skozi pripoved o Černelu, vaškem posebnežu, vam na igriv in hudomušen način predstavimo prleško narečje in življenje prednikov.
Baročna cerkev Sv. Duha je dragocen kulturno-zgodovinski spomenik iz leta 1697. Cerkev se ponaša z zlatimi oltarji graških mojstrov, freskami slikarja Jakoba Brolla in drugimi najstarejšimi orglami na Slovenskem. S svojim visokim zvonikom s čebulasto streho je ena najlepših cerkva daleč naokrog. Ogledali si bomo tudi ekološko domačijo  PACHAMAMA, ki  je zgrajena in urejena iz človeku prijaznih naravnih materialov.

Ekskurzijo bomo zaključili s kosilom, pečenimi kostanji in moštom v prijetni prleški gostilni.

Cena ekskurzije je 20 evrov in zajema avtobusni prevoz, vstopnino za Puhov muzej, voden ogled po Stari gori in vstopnino za Pachamamo,  kosilo  in  pečene  kostanje. Razliko do polne cene bo pokrilo društvo.

Prijave bomo zbirali v ponedeljek, 7. in 14. oktobra v času dežurstva od 9. do 11. ure do zasedbe mest  na enem avtobusu.

Začnimo študijsko leto s prijetnim druženjem  in spoznavanjem naše lepe Prlekije.

Z lepimi pozdravi!              
Predsednica: Danica Flisar