Domov    O nas    Kontakt
Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje
Bootstrap Slider
Širimo obzorja, združujemo ljudi!

Kontaktni podatki

Društvo za izobraževanje
za tretje življenjsko obdobje

Slomškova ulica 33,
SI - 9000 Murska Sobota

Predsednica društva U3
Danica Flisar,
tel.: 051/358-180,
e-pošta:
danica.flisar@gmail.com

skrbnik portala: Ivan Hanc
e-pošta:
ivan.hanc3b@gmail.com

KDO SMO IN KAJ ŽELIMO

Smo  

Društvo - univerza za tretje življenjsko obdobje pri Ljudski univerzi Murska Sobota, krajše imenovano  U3 Murska Sobota

 

Smo

članica mreže Slovenske UTŽO (slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje); kontaktna povezava: www.utzo.si


 

NAMEN


Osnovni namen ustanovitve društva je v tem, da se izobražujemo, duhovno rastemo, se prijetno družimo in z našim delovanjem vključujemo v družbo.

Društvo U3 je namenjeno vsem, ki si želijo osvežiti svoja znanja na sproščen način in v dobri družbi, vsem, ki želijo krepiti svoj družbeni jaz, svojo družbeno vrednost in vsem, ki si želijo najti nove prijatelje in znova vzpostaviti stike z vrstniki.

Imate morda neuresničene želje po znanjih, ki si jih v svoji aktivni dobi niste imeli priložnosti pridobiti. Morda vas zanima posamezno študijsko področje, denimo zgodovina in kultura ljudstev ali umetnostna zgodovina. Morda si želite obnoviti znanje kakega od tujih svetovnih jezikov, ali pa se ga želite naučiti na novo. Znanje nekaj osnov angleščine, nemščine, italijanščine vas bo naredilo bolj enakopravne Evropejce.

Vas zanimajo nove komunikacijske tehnologije in bi radi prodrli v njihov svet? Se želite naučiti uporabljati računalnik in se tako povezati v svet informacij in elektronske pošte? Če radi fotografirate z digitalnim fotoaparatom, je dobro, da obvladate računalniško obdelavo slik in se usposobite za urejanje foto albumov in za pošiljanje slik po internetu. Računalnik vam bo omogočil tudi povezovanje v socialnih omrežjih, kjer boste poleg dobre informiranosti, tudi sami lahko oblikovali javno mnenje na različnih področjih družbenega življenja.

Društvo za tretje življenjsko obdobje smo ustanovili zato, da ostanemo aktivni na jesen življenja in aktiviramo sive celice za učinkovito delo - izobraževanje. Na način vključevanja v svet mlajših preko elektronskih medijev, v svet komunikacije v tujih jezikih, svet novih družbenih odnosov in drugačnih moralnih vrednot. Živeti želimo v sedanjosti, ne v preteklosti in se počutiti enakovredne člane te družbe, ki je zrasla na naših temeljih. Naše društvo je na dobri poti, saj verjamemo vase, naši izkušnji in modrosti želimo dodati zagnanost mladih in prispevati k skupnemu razvoju. Če vas žeja po pridobivanju znanj za osebnostno rast, če čutite, da je treba pridobivati nova znanja, ki jih od nas terjajo novi časi, če nočete biti socialno izključeni, se nam pridružite.

VIZIJA

 

 Univerza za tretje življenjsko obdobje je civilno izobraževalno gibanje, ki temelji na prostovoljnem delu, sodelovanju in prispevanju.

  Svojo pravico do učenja, delovanja, ustvarjanja in druženja  dolgujemo verigi vseh, ki so svoje napore vgradili v njeno postavitev in razvoj ter nam samim.

 Slušatelji, mentorji  in sodelavci svoje znanje, izkušnje, zamisli in kulturo izmenjujemo med seboj in po svojih močeh prispevamo k ustvarjalnemu delovanju svoje študijske skupine in Univerze za tretje življenjsko obdobje v celoti.

 V tem gibanju sodelujemo zato, ker si želimo pridobiti znanja za osebnostno rast, za življenje, za razumevanje lastnega položaja v družbi ter za dejavno sodelovanje v svojem okolju v lastno dobro in dobro drugih generacij.

 Zavezujemo se, da bomo znotraj gibanja in v javnosti skrbeli za razvijanje pozitivnega odnosa do starosti in staranja. Univerza za tretje življenjsko obdobje je odprta odraslim v poznejših letih ne glede na stopnjo formalne izobrazbe, politično, narodnostno ali svetovno nazorsko pripadnost.

UČENJE SE NE KONČA


»Nobeden del življenja ni brez naukov. Če ste živi, se je treba učiti.«

Ne glede na svojo starost, položaj v življenju ali raven uspeha ne boste nikoli izvzeti od lekcij, ki se jih morate naučiti, da bi še naprej rasli. Vaše potovanje po zemlji se nenehno razgrinja, in medtem ko vaša modrost raste in se vaša sposobnost za spoprijemanje z izzivi veča, se vam postavljajo na pot nove lekcije. V bistvu se vaše sposobnosti večajo v sorazmerju s tem, kako se poglablja vaša modrost, in vam omogočajo sprejemati in lažje reševati zahtevnejše izzive. (Povzeto po: Dr. Cherie carter-Scott)