Domov    O nas    Kontakt
Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje
Bootstrap Slider
Širimo obzorja, združujemo ljudi!

Kontaktni podatki

Društvo za izobraževanje
za tretje življenjsko obdobje

Slomškova ulica 33,
SI - 9000 Murska Sobota

Predsednica društva U3
Danica Flisar,
tel.: 051/358-180,
e-pošta:
danica.flisar@gmail.com

skrbnik portala: Ivan Hanc
e-pošta:
ivan.hanc3b@gmail.com

"ZGODOVINARJI" po poteh prekmurskih piscev

LUMS  U3 zgodovina   Prekmurski pisci – ekskurzija                                          30. marec 2016  

Skupina dvanajstih udeleženk in enega udeleženca U3 se je ob osmi uri zbrala pred LUMS in od tam smo se z lastnim prevozom podali na pot obeležij prekmurskih protestantskih piscev. Vodil nas je mag. Franc Küzmič, ki je ob vsakem našem postanku in ogledu obeležij podal obširno, vpadljivo in strokovno razlago. 

Najprej smo se ustavili v Puconcih, ob obeležju prvega evangeličanskega bogoslužja in si nato pogledali spomenik Spametnost, v Domu Mikloša Küzmiča pa film o protestantizmu v Prekmurju. 
 
Od tam nas je pot vodila v Ivanovce. Po kratkem ogledu ostalin prve evangeličanske cerkve in obeležja sedmih stebrov, simbolov prekmurske književnosti, smo se usedli v tamkajšnji cerkvi, kjer nam je pater Gabrijel podal razlago o cerkvi in Domu duhovnosti. Postanek v Ivanovcih - Kančevcih smo zaključili z obiskom tamkajšnjega pokopališča in pogledali nagrobni spomenik Francu Ivanocyju.

Pot nas je ponovno popeljala v ravninski del Prekmurja. Najprej smo se ustavili v Strukovcih, v rojstnem kraju očeta slovenske protestantske književnosti in se seznanili s pomenom njegovih del za ohranjanje slovenstva v Prekmurju.

Naša naslednja postaja je bila na Cankovi. Na osrednjem parku smo si pogledali doprsna kipa dveh velikanov slovenske kulture in prekmurske književnosti. Najprej smo poslušali razlago ob spomeniku Jožefa Borovnjaka, ki je bil med drugim 51 let duhovnik na Cankovi, potem pa postali in poslušali razlago še ob spomeniku jezikoslovca, prevajalca in etnologa Avgusta Pavla, rojenega na Cankovi.
      
Po krajši vožnji smo vozila parkirali ob cesti na Krajni in si ob razlagi o Jožefu Kleklu – st., velikem domoljubu, uredniku in književniku, pogledali spominsko ploščo, postavljeno na hiši njegovega rojstnega kraja.. 
    
Od tam smo se zapeljali v Petanjce, v Park spominov in tovarištva, kjer smo se sprehodili po peščenih poteh, obdanih z obeh strani s pestrim botaničnim svetom, med sprehodom marsikaj zvedeli, magister Franc Küzmič pa je povedal tudi o pomenu petanjskega dvorca za slovenski protestantizem, ki je med drugim nudil tudi zavetišče znamenitemu astronomu Johannesu Keplerju.
 
Zadnja postaja je bila na Tišini, kjer smo parkirali ob mogočni tišinski cerkvi, ki ji je s temeljito obnovo in razširitvijo dal pečat prav dr. Franc Ivanocy, tamkajšnji župnik. 
 
 
Našo strokovno zelo bogato ekskurzijo smo zaključili s popoldansko malico v Murski Soboti in domov odnesli bogate vtise in spomine.

Aleksander Ružič