Domov    O nas    Kontakt
Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje
Bootstrap Slider
Širimo obzorja, združujemo ljudi!

11 September 2018 

VABILO NA EKSKURZIJO V IDRIJO

 

UNESCOVO MESTO IDRIJA NAS VABI NA PRIJETNA DOŽIVETJA
 
V najstarejšem rudarskem središču v Sloveniji so več kot pol tisočletja dan za dnem doneli udarci kladiv in rudniški stroji. Danes je celotno staro mestno jedro na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Idrija vabi, da odkrijemo njeno bogato kulturno in tehniško dediščino svetovnega pomena.                                       
V Antonijev rov bomo  vstopite kot pravi rudarji, s površnikom in čelado na glavi, v spremstvu izkušenega vodnika, ki dobro pozna podzemno zakladnico živega srebra in rudarske zgodbe. Po pozdravu »srečno« se bomo sprehodili skozi osvetljene rove 100 m pod zemljo  in spoznali   težko delo rudarjev.
Od rude do kapljic živega srebra, tako se imenuje razstava, ki si jo bomo nato ogledali . Odprta je bila v  lanskem letu. Spoznali bomo  to edinstveno tekočo kovino in razvoj žgalnih peči skozi pet stoletij. Na koncu pa se bomo sprehodili po poti rude in spoznali  ves postopek pridobivanja živega srebra.
Kosilo v  restavraciji Barbara.  
Partizanska bolnica Franja je simbol  odpora proti fašizmu in nacizmu v času druge svetovne vojne. Predstavlja simbol slovenskega partizanskega zdravstva in priča o neverjetni humanosti in požrtvovalnosti zdravstvenega in drugega osebja v skrbi za ranjence.
Partizanska bolnica Franja je kulturni spomenik državnega pomena, vpisana je na Poskusni seznam svetovne dediščine pri UNESCU in nosi  znak evropske dediščine. Zato je vsekakor vredna ogleda.
Ker se nam časovno ne izide, da bi si ogledali  tudi   mestni muzej v gradu  Gewerkenegg v Idriji, se lahko odločite, da namesto razstave » od rude do kapljic živega srebra«obiščete mestni muzej, v katerem je stalna razstava Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrija, razstava o idrijski čipki z naslovom »idrijska čipka z nitjo pisana zgodovina« in Bevkova spominska soba . Svojo odločitev sporočite pri prijavi.
Strokovno ekskurzijo  v Idrijo bomo organizirali v sklopu medgeneracijskega projekta »spoznavajmo kulturno  dediščino naših krajev« v  sredo, 26. septembra 2018.

Odhod iz AP Murska Sobota ob 6. uri zjutraj.                                                                                 
Strokovno ekskurzijo delno sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport , zato je cena samo  25 evrov in zajema vse vstopnine, prevoz in kosilo.
Prijave bomo zbirali  ob vpisu, v sredo in četrtek, 19. in 20. septembra od 9. do 12. ure.

Študijsko leto začnimo  z doživetjem, ki nam ga Idrija vsekakor ponuja in s prijetnim druženjem na ekskurziji.

Prijazno vabljeni! 

Z lepimi pozdravi!

V Murski Soboti,   10. 9. 2018
                                              Predsednica: Danica Flisar