Domov    O nas    Kontakt
Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje
Bootstrap Slider
Širimo obzorja, združujemo ljudi!

10 November 2017 


» Spoznavajmo kulturno dediščino naših krajev« MARIBOR, STARO MESTNO JEDRO


V nadaljevanju programa naše ekskurzije v Maribor smo se po ogledu Pokrajinskega muzeja Maribor z Grajskega trga mimo baročnega spomenika Sv. Floriana, zavetnika pred požari, sprehodili proti Glavnemu trgu. Tam smo bili po kosilu dogovorjeni z lokalnim vodičem za strokovno vodstvo in ogled znamenitosti starega mestnega jedra.


Z ogledom smo začeli pri Kužnem zamenju, ki so ga mariborski prebivalci postavili v zahvalo za prenehanje kuge. Na Glavnem trgu stoji izvorno poznogotska Mestna hiša - Rotovž z balkonom, na katerem je upodobljen mestni grb, obdan z dvema levoma in letnico 1565. Na južni strani Glavnega trga je mogočna historična zgradba, v kateri se danes nahaja Salon uporabnih umetnosti, pred tem je bila v njej kavarna in kasneje kazino.


Z Glavnega trga smo odšli do Židovskega trga v najstarejšem delu mesta, kjer je nekoč živela številna judovska skupnost. Po njej se imenuje Židovski stolp, nekdanji obrambni stolp srednjeveškega mariborskega obzidja, danes foto galerija. Priložnostno fotografsko razstavo posnetkov evropskih judovskih pokopališč smo si ogledali na razstavišču v Sinagogi, ki je bila v vsaki židovski četrti versko, duhovno in kulturno središče. 


Ob reki Dravi smo se ob spremstvu belih labodov sprehodili po Lentu mimo številnih lokalov vse do znamenite Hiše stare trte. Tam že stoletja raste in še vedno rodi žametovka oz. modra kavčina, v Guinnesovo knjigo rekordov vpisana najstarejša trta na svetu, simbol bogate vinske kulture Maribora, Štajerske in Slovenije.

                                                                                                          Zapis in fotografije: Zdenka Ščančar