Domov    O nas    Kontakt
Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje
Bootstrap Slider
Širimo obzorja, združujemo ljudi!

10 November 2017 

» Spoznavajmo kulturno dediščino naših krajev« POKRAJINSKI MUZEJ MARIBOR

V sklopu medgeneracijskega projekta » Spoznavajmo kulturno dediščino naših krajev« smo člani društva U3 Murska Sobota in učenci III. osnovne šole za našo prvo ekskurzijo izbrali ogled mesta Maribor in njegove kulturno-zgodovinske znamenitosti. 

Takoj po prihodu v mesto smo obiskali Pokrajinski muzej Maribor, ki se od leta 1938 nahaja v prostorih mariborskega mestnega gradu. Predstavnik muzeja gospod Drago OMAN, univ. dipl. arheolog in muzejski svetovalec, nam je predstavil začetke muzejstva v Mariboru in njegov razvoj v Pokrajinski muzej Maribor. Zbirke današnjega muzeja so dedič treh muzejskih zbirk. Najstarejša je bila zbirka sakralne umetnosti, ki jo je hranil Škofijski muzej. Druga je bila zbirka leta 1902 ustanovljenega Muzejskega društva in tretja zbirka Zgodovinskega društva za Slovensko Štajersko, ki je svoje zbirke odprlo za javnost leta 1909 v prostorih Narodnega doma.
V delu gradu, nekdanjem knežjem dvorcu, je razstavljena arheološka zbirka PRVI DOTIK, ki priča o gostoti poselitve in bivanjski kulturi v času od mlajše kamene dobe do zgodnjega srednjega veka. 
Razstava v pritličju bastije, mestnega obrambnega stolpa iz sredine 16. stoletja MED BLIŠČEM IN BEDO SREDNJEGA VEKA vodi skozi zgodovino mesta in predstavlja slog življenja njegovih slovenskih, germanskih in judovskih prebivalcev, področja trgovanja, rokodelske veščine ter obrti in tudi različne tegobe, kot so turška obleganja, kugo, požare in verska nesoglasja, s katerimi so se spopadali od srednjega veka naprej. 
Razstavni prostor postavitve ARS PHARMACEUTICA - UMETNOST LEKARNIŠTVA predstavlja rekonstrukcija lekarne s konca 19. stoletja z originalnimi lekarniškimi omarami in opremo za shranjevanje in izdelavo zdravil. Posebej dragoceni so predmeti iz nekdanjih samostanskih lekarn v Olimju in Slovenski Bistrici, poznavalci med nami so med razstavljenimi eksponati prepoznali tudi predmete iz nekdanjih prekmurskih lekarn. 
Raznolikost muzejskih zbirk, ki jih hrani Pokrajinski muzej Maribor dopoljnjuje tudi bogata zbirka likovnih del in baročna plastika, zbirke rokodelskih izdelkov, kositrnih vojakov in zbirke različnih zbirateljev. 
ZBIRKA MODE IN UNIFORM, ki predstavlja osrednjo tovrstno zbirko v Sloveniji, trenutno ni na ogled. V njej je pester in bogat nabor ženskih, moških in otroških oblačil, obutve, pokrival, raznovrstnih modnih dodatkov, prav tako nekaj izdelkov modnih oblikovalcev tovarne Mura iz Murske Sobote.
Sprehod skozi muzejske zbirke smo zaključili v slavnostni VITEŠKI DVORANI v prvem nadstropju gradu s čudovito stropno poslikavo in stenskimi podobami. V mariborskem gradu so se ustavljale mnoge znane osebnosti, med drugim je v viteški dvorani koncertriral tudi Franz Liszt. 
                                                                                                                 Zapis in fotografije: Zdenka Ščančar