Domov    O nas    Kontakt
Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje
Bootstrap Slider
Širimo obzorja, združujemo ljudi!

5 Oktober 2017 


VABILO NA EKSKURZIJO "SPOZNAJMO PRLEKIJO!"


Za prijeten začetek študijskega leta bomo v  sklopu  študijskega krožka "Spoznavajmo Slovenijo in njene sosede" organizirali ekskurzijo v Prlekijo. Člane, ki ste se prijavili v ta krožek vljudno vabimo na  uvodno srečanje v četrtek, 5. oktobra ob 9. uri v učilnico 8, kjer se bomo dogovorili o vsebini in poteku dela v krožku.


Ekskurzija bo v četrtek, 12. oktobra 2017. Odhod iz AP Murska Sobota ob 8. uri zjutraj ( pred hotelom Diana na Slomškovi ulici.)

Predvideni program ekskurzije:

• V Veržeju si bomo ogledali Babičev mlin na Muri, ki je edini plavajoči mlin v Prlekiji. Je krajevna, etnografska, zgodovinska in turistična značilnost Prlekije in edinstven spomenik slovenske kulturne dediščine neprecenljive vrednosti. V Veržeju se bomo ustavili v Rokodelskem centru DUO, ogledali pa si bomo tudi  staroslovanske zemljanke.

• Srce  in središče Prlekije je Ljutomer, zato bo naša naslednja postaja  v Ljutomerskem muzeju, kjer si bomo ogledali tri zbirke:

      1. Taborsko  gibanje na Slovenskem, ki predstavlja dogajanje na 1. slovenskem taboru v   Ljutomeru in druge tabore.

      2. Splošno muzejsko zbirko, ki  prikazuje gospodarsko, kulturno, politično in družbeno življenje mesta Ljutomer.

      3. Zbirko fotografij in filmov dr. Karola Grossmanna - ogledati si bo mogoče umetniške fotografije in projekcijo najstarejših slovenskih filmov iz leta 1905-1906.

• V  prijetni  gostilni  Trnek v Moti nam bodo postregli z dobrim kosilom.  Gostilna je v neposredni bližini štirih jezer, ki gostišču dajejo še poseben čar.

• Pot nas bo vodila naprej po Jeruzalemskih gričih. Jeruzalem s prekrasnim razgledom in romarsko cerkvijo upravičeno nosi ime nebeški raj. Seveda, brez degustacije vrhunskega vina ne bomo zapustili  tega kraja.

• Pot bomo nadaljevali do Osluševec, kjer bomo spoznali Društvo za ohranjanje dediščine "Prleški železničar", si ogledali  njihov muzej in  predstavitveni film. V bližnji gostilni nam bodo pripravili pravi kostanjev piknik. Postregli nam bodo s kruhom in zaseko, pečenimi kostanji in vinskim moštom. 

Znižana  cena ekskurzije je 15 evrov in  zajema  avtobusni prevoz, kosilo, vstopnino za muzej v Ljutomeru in stroške piknika.

Člani študijskega krožka  se lahko prijavite v četrtek , 5. 10. 2017 na prvem srečanju, ostali člani pa do zapolnitve mest na enem avtobusu v ponedeljek, 9. oktobra  v času dežurstva od 9. do 11. ure v učilnici 7 na LUMS.

 

Vljudno vabljeni!                                                                                            Mentorica: Tatjana Drexler