Domov    O nas    Kontakt
Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje
Bootstrap Slider
Širimo obzorja, združujemo ljudi!

25 Maj 2017 

STROKOVNA EKSKURZIJA NA GORENJSKO

Članice in člani študijskega  krožka »Spoznavajmo Slovenijo in njene sosede« smo v četrtek, 25. maja organizirali strokovno ekskurzijo na Gorenjsko. 

Ogledali smo si Muzej talcev v Begunjah, se navduševali nad Mojstrano, njenim izvirnim Slovenskim planinskim muzejem in Trgom olimpijcev, nadaljevali pot po delu Triglavskega parka, si spočili oči in ušesa ob šumenju slapa Peričnik in se ustavili v Aljaževem domu, kjer smo imeli postanek za kosilo. Prekrasen pogled na okoliške vršace, posebej na mogočno severno steno Triglava, nas je obogatil še za en kamenček v mozaiku bogastva, ki smo ga imeli priložnost videti in doživeti v tem našem slovenskem kraljestvu gora.

Seveda nismo pozabili na kulturno dediščino pokrajine, po kateri smo potovali. Naša kolegica Ivanka Klopčič, ki je izlet vsebinsko pripravila in ga tudi vodila, nam je predstavila pomen ustvarjalnosti Kajuha, Minattija, Prešerna, Čopa in Finžgarja ter pritegnila k sodelovanju z recitacijami in branjem njihovih del nekaj udeležencev ekskurzije. Zelo nam je bila všeč tudi posebna predstavitev Franceta Prešerna in njegove rojstne hiše na Vrbi, kjer smo se ustavili. Če pomislim na suhoparne predstavitve njegovega življenja iz svojih šolskih dni, je bila včerajšnja prava poživitev za slovenski kulturni turizem. 

Le kako bi lahko na tej naši poti izpustili Bled - ta biser posebne vrste, ki širi slavo naše domovine po vsem svetu.
S pogledom na Grad in otoček sredi jezera, smo se poslovili od Gorenjske in polni novih vtisov in doživetij krenili domov. 
Tudi na tej ekskurziji smo udeleženci dobili bogato tekstovno gradivo, opremljeno s fotografijami krajev in znamenitostmi, ki smo jih obiskali. Ne morem si kaj, da ne bi poudarila, o čemer sem razmišljala včeraj po poti. Najdragocenejši dar, ki ga lahko nekomu pokloniš, je ZNANJE in ČAS. Priprava gradiva, načrtovanje in izvedba ekskurzije je bilo še posebej lepo darilo nam vsem. Naša članica Ivanka Klopčič nam je posvetila in podarila veliko svojega časa in znanja.  "En velik hvala, Ivanka." 
Želim in upam, da ji bodo sledili še drugi in se vključili v študijski krožek ter pripravo novih ekskurzij v naslednjem študijskem letu. Vabljeni. Odprti smo za vsak predlog in mnenje.
                                                                                                                                           
Zapisala: Tatjana Drexler
Fotografije: Zdenka Ščančar