Domov    O nas    Kontakt
Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje
Bootstrap Slider
Širimo obzorja, združujemo ljudi!

kulturna dediščina - prvič

MEDGENERACIJSKO DRUŽENJE

V četrtek, 1. oktobra 2015 smo se učenci OŠ III v sklopu projekta medgeneracijskega druženja pri predmetu mediji – radio z avtobusom odpravili na Ptuj. Medgeneracijskega izleta so se poleg nas učencev udeležili tudi starejši občani in upokojenci iz Prekmurja. Skupaj smo se odpravili na Ptuj, kjer smo si na Ptujskem gradu ogledali Ptujski pokrajinski muzej. Kustosinja nam je razkazala grajske prostore, v katerih je nekoč živela grajska gospoda in zbirko turkerij iz leta 1665, ki je najbolj znana shranjena zbirka iz Vurberškega gradu. V zbirki se nahajajo slike generala in plesalk iz različnih držav. Ogledali smo si tudi zbirko glasbil, ki vsebuje dobro ohranjeno in redko piščal – tibio. Kustosinja nam je razkazala tudi zbirko orožja in pustnih mask. V nadaljevanju dneva nas je pot vodila tudi na Ptujsko goro, kjer nas je v romarski cerkvi pričakal župnik, ki nam je predstavil zgodovino in zgodbo o nastanku cerkve. Legenda pravi, da je vurberški grof imel slepo hčerko. Nekega večera je družina molila za mizo v čast Marije zavetnice. Slepa hči je vstala od mize in presenečena pokazala proti ptujskogorskemu hribu, na katerem je zagledala luč oziroma svetlobo. Ljudje so to razumeli kot znamenje in na tem mestu so grofje na Ptujski gori postavili cerkev, ki jo še danes ljudje radi obiskujejo. Naše skupno druženje se je počasi iztekalo. Ves dan smo se veliko pogovarjali, smejali in družili med seboj. Spoznali smo, da so starejši ljudje zabavni in izvirni, pogosto celo bolj, kot mi mladi. Med seboj smo se povezali in postali dobri prijatelji. 
Zapisala: Brina Podgajski Kampuš 7. a

ZNAMENITOSTI PTUJA 

V četrtek 1. oktobra, smo si sodelujoči učenci izbirnega predmeta Vzgoja za medije in člani društva – univerze za tretje življenjsko obdobje, šli pogledat znamenitosti Ptuja. Zjutraj smo se z avtobusom odpeljali na ogled pokrajinskega muzeja. 
Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož, je eden največjih in najbolj obiskanih slovenskih muzejev, skrbi za kulturno dediščino na območju Spodnjega Podravja. Vključuje arheološke, etnološke, kulturnozgodovinske in  zgodovinske oddelke, ter zbirke, razstavišče za sodobno likovno umetnost, restavratorske delavnice in knjižnico. Njegov nastanek sega v leto 1893. 

Na grajskem griču so ljudje živeli že od 5. tisočletja pred našim štetjem. Grad je zamenjal že več lastnikov. Ptujski grad je bil v srednjem veku zelo pomemben. Bil je središče fevdalne posesti salzburške cerkve v Podravju, Ptujske gospode in svoje dobre strateške lege. Nazadnje ga je kupila Terezija Herberstein in ga dala obnoviti. Tako ga je rešila pred propadom. Tam smo si ogledali pritličje gradu, zbirko fevdalne stanovanjske kulture, grajsko galerijo, zbirko slik na steklu, grajsko dvorano, zbirko glasbil,  orožja, blagajno in muzejsko trgovino, ter zbirko tradicionalnih pustnih mask. 

Po ogledu muzeja smo se odpravili na Ptujsko goro. Tam smo najprej opravili malico, potem pa smo si ogledali kratek film o Ptujski gori v romarski hiši. Po končanem filmu so nam razkazali cerkev, ki je leta 2010 dobila ime bazilika Marije Zavetnice. Povedali so nam tudi, da je Ptujska gora včasih imela več imen na primer: Marija Neustift (v nemščini), Mons gratiarum (latinsko ime, ki se je pojavilo v starih dokumentih) in Črna gora (po legendi). Povedali so nam legendo, ki pravi, da se je Marija med turškimi vpadi odločila, da zaščiti cerkev pred uničenjem in jo zakrila z oblakom (dimom), zato je Turki niso videli. Izvedeli smo tudi, da so cerkev preuredili, ko je dobila nove lastnike. Včasih je okoli cerkve stalo obzidje sestavljeno iz štirih delov, ohranil se je le eden. Ko sem vstopila v cerkev, me je pritegnil glavni oltar. Je rjave barve z zlatimi robovi, v sredini je postavljena Marija zavetnica z zelenim plaščem, pod katerim varuje ljudi. Oltar krasijo tudi beli kipi, ki upodabljajo angele. Cerkev ima tudi stranske oltarje. Kot zanimivost pa so nam omenili še, da je ta cerkev bila višja, a na žalost se je vrh porušil, ko je vanj udarila strela. Pri gradnji cerkve so za pomoč prosili več kamnolomov za oblikovanje kamenja, ki so ga potrebovali, imeli so tudi dogovor, da dobijo plačano toliko kamnov kolikor jim kamnolom oblikuje, zato so na reznih kamnih znaki. 

Po končanem ogledu cerkve smo se odpravili domov. Bilo je lepo in zelo poučno, zato nestrpno čakamo na naslednji izlet in odkrivanje kulturne in naravne dediščine naš lepe domovine.  
            
AVTORJI: Blaža Čeh, Niko Bauer, Luka Horvat, Katarina Pernat, Brina Podgajski Kampuš, Maja Rengeo; vsi učenci šole 3


Program medgeneracijskega projekta 2015/16 DU3 Murska Sobota
Spoznavanje kulturne dediščine naših krajev

Zanimanje v DU3 za spoznavanje kulturne dediščine je veliko, kar potrjuje vpis, skupaj s povezavo učencev 7. in 8. razredov OŠ lll pod vodstvom mentorice Zorice Sečko.

Prvi ogled od štirih v medgeneracijskem projektu smo opravili v četrtek 01.10.2015, obiskali Ptuj in Ptujsko goro.
Na avtobusu nas je pozdravila predcednica DU3 Danica Flisar,mentorica učencev pa nam je na kratko predstavila zgodovino najstarejšega mesta na slovenskem - Ptuja.

Ptujski grad stoji na griču nad mestnim jedrom. Pogled z gradu nam nudi pogled na Ptuj z okolico in Ptujskim jezerom.
Na gradu smo si ogledali muzejsko zbirko od Salzburške nadškofije do grofije Attemsov in Herbersteinov. Ohranjena je zbirka orožja, glasbil, fevdalna stanovanjska kultura, turkezije in viteška dvorana za kulturne in poročne obrede. V obnovljenem paviljonu pa so na ogled tradicionalne pustne maske in liki s Ptujskega in Dravskega polja, Haloz in Slovenskih goric kot so znameniti korenti.

Po ogledu nas je pot vodila mimo Minoritskega samostana sv. Petra in Pavla v katerem je bogata samostantska biblioteka.
Pot smo nadaljevali na Ptujsko goro, ki je vas v občini Majšperk z veličastno gotsko cerkvijo, ki stoji na vrhu griča in je vidna že od daleč. To je ena najlepših gotskih cerkva na slovenskem, ki privablja številne romarje, turiste in obiskovalce.
Leta 2010 ob 600 - letnici je bila proglašena za baziliko Marije Zavetnice.
Po ogledu multimedijske predstavitve smo poslušali še bogato zgodovino in zanimivosti cerkve, ki nam jo je predstavil pater.

Obogateni že z znanimi in novimi znanji naše kulturne dediščine in v povezavi z mladimi bistrimi glavami, smo se zadovoljni vračali domov.

Udeleženka izobraževanja
Anka Suhadolnik